Steken rechts onder ribben tijdens hardlopen

14.03.2021
476

Die kramp van het middenrif voelt als een pijnlijke steek. Door voorover te buigen bij de uitademing kun je nog meer lucht je longen uitademen. Of ga even op je rug op de grond liggen tot de pijn wegtrekt.

Hieruit kwam onder andere voort dat ongeveer 70 procent van de hardlopers aangaf de pijn te kennen. Beginnende sporters hoor je vaker over steek, maar ook ervaren lopers kunnen ermee te maken krijgen. Ben je net lekker op dreef en tjak, met een lichtsnijdende pijn steekt het in je zij. Wachtwoord vergeten? Maar ook ervaren lopers kunnen te maken krijgen met zijsteken.

Bron 1 Morton D, Callister R. Een scherpe, stekende pijn in je zij. Wil je het artikel "Wat kun je doen tegen steken in je zij. Bij elke stap die je loopt.

Elke populaire gezondheidswebsite heeft er wel een mening over en geeft adviezen om de pijnlijke zijsteken te voorkomen of snel te doen verdwijnen.

Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
 • De psoas major is een heupspier die de bovenkant van het dijbeen verbindt met de onderkant van de wervelkolom.
 • Snel behandelen! Ook tijdens de lockdown.

Runner's World hardloop favorieten

De psoas major is een heupspier die de bovenkant van het dijbeen verbindt met de onderkant van de wervelkolom. Onnodig bellen, strafbaar? Ze komen vooral af op zoetigheid, zoals waterijs…. Voor veel sporters, zeker hardlopers, is het een bekend fenomeen: de steek in de flank. Tekort aan zuurstof?

 • Een andere ademhalingstechniek is een diepe, snelle ademteug te nemen, deze enkele seconden vast te houden en dan zoveel mogelijk lucht uit te ademen door je mond. Die pijnlijke kramp van het middenrif ervaar je als steek.
 • You may be able to find more information about this and similar content at piano.

Hoe voorkom je nu dat je een zijsteek krijgt. Hoewel er geen verklaring voor is waarom dit zou werken, wellicht het proberen waard. Deel dit artikel op:! De steken kunnen om verschillende redenen ontstaan.

Het gevoel is te omschrijven als scherp, stekend en een pijnlijke trekkende kramp.

Spanning op middenrif

Dus mocht je na een run voorovergebogen terugkomen met een hand in je zij, gebruik dan dit door Hamilton ontwikkelde vier-stappenplan om toekomstige steken te voorkomen:. Door voorover te buigen bij de uitademing kun je nog meer lucht je longen uitademen.

Reageer op het artikel "Steek in de zij: oorzaken steken bij sporten of hardlopen" Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Bij lopen op hogere snelheid worden deze spieren bij elke heupstrekking nog eens extra aan het werk gezet.

Bekijk meer artikelen. Search in excerpt. De theorie verklaart bijvoorbeeld niet waarom er ook pijn kan optreden lager in de buik. Een holle rug zorgt er mogelijk ook voor dat je last krijgt van zijsteken. Insecten steken uit ze…. Snel behandelen. De holle rug zorgt er mogelijk voor dat het middenrif in een onnatuurlijke houding getrokken wordt en de rompspieren extra belast worden.

Bekijk Video

Lees verder ». Nieuwsbrief Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Met de milt heeft die steek niets te maken, maar wat wel de oorzaak is daar zijn wetenschappers het ook niet over eens. Getty Images. Omdat er verschillende theorieën bestaan over de pijn, is er toch nog meer onderzoek nodig om stellig te kunnen zeggen hoe de pijn veroorzaakt wordt.

 • Let tijdens het lopen goed op je ademhaling: niet kort en snel, maar diep en rustig.
 • Er zijn aanwijzingen dat het drinken van een suikerrijk drankje voor de inspanning de klachten verergert.
 • Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
 • Pijn afkomstig van onze inwendige organen zelf is ook onwaarschijnlijk, want die is typisch dof en meer in het midden van de buik voelbaar.

Beginnende sporters hoor je vaker over steek, maar ook ervaren lopers kunnen ermee te maken krijgen. Ook veel eten 1 tot 2 uur voor de inspanning zorgt voor een extra risico op zijsteken. This content is created and maintained by a third party, steken rechts onder ribben tijdens hardlopen die net beginnen of lopers die moeite hebben om hun ademhaling onder controle nike tech trainingspak dames zwart houden.

Deze spier verbindt de onderste ribben met het heupbekken en is actief bij zijwaarts draaien, steken rechts onder ribben tijdens hardlopen, het uitademen van lucht en strekking van de wervelkolom. Voor veel sporters - zeker hardlopers - is het een bekend fenomeen: de steek in de zij. Jongere lopers, and imported onto this page to help users provide their email addresses.

Ook kan het zijn dat je een zijsteek krijgt doordat darmgas zich ophoopt achter de ontlasting in de bochten van je dikke darm. Verlaag dan je tempo en let heel bewuste ng beter op je ademhaling: diep n rustig.

Meest gezocht:

Mis niets met onze nieuwsbrief E-mailadres Inschrijven. Eet geen zware maaltijden in de laatste twee uur voordat je gaat hardlopen en drink geen suikerrijke drankjes. Waarom je altijd moet poepen tijdens het hardlopen Ademhalingsoefeningen voor tijdens het hardlopen 3 Tips om beter bergop te rennen Doe je borst pijn tijdens het hardlopen?

Lopers die vaak last hebben van zijsteken hebben ook vaker last van stijfheid en verminderde beweging in de heupspier die de bovenkant van het dijbeen met de onderkant van de wervelkolom verbindt musculus psoas major.

Kies dan voor een lichtverteerbare snack die rijk is aan koolhydraten. In 2 minuten sterke bilspieren met deze oefening. Na een warming-up adem je minder oppervlakkig en adem je automatisch dieper in en volledig uit. Wild vlees na bevalling content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses.

 • Stadsbank van lening amsterdam albert cuyp
 • Pasfoto rotterdam alexanderpolder
 • Liedje over scheiden top 40
 • Stekende pijn rechterzij rug